Skal jeg så melde mig ud af Danmark?

Beslutningen er taget, og pengene er betalt. Så burde jeg vel kunne læne mig tilbage og gå og hygge mig, indtil jeg pakker en kuffert og hopper på et fly mod Montevideo om to måneder.

Okay, jeg burde lige tjekke, om jeg skal have visum til nogle lande og muligvis også forny mine vaccinationer. Hvor længe er det nu, sådan nogle holder? Og hov, vent nu lidt, min rejseforsikring dækker jo ikke den her type rejse. Til gengæld har jeg da hørt, at jeg ikke skal betale fuld skat i Danmark, når jeg ikke bor her, men hvordan mon reglerne egentlig er?

Hvis jeg nu laver en liste. Og undersøger de her ting. Skriver lidt om det her. Så kan det være, det virker mere overskueligt.

 • Adresseflytning
 • Skattepligt
 • Lejlighed/bolig
 • Bankkonto
 • Forsikring
 • Visum
 • Vaccinationer

Adresseflytning

Hvis man opholder sig i udlandet i en sammenhængende periode på mere end 6 måneder, skal man give sin kommune besked om fraflytning og meldes ud af CPR-registeret. Det kan ske digitalt på borger.dk eller på kommunens hjemmeside. CPR.dk forklarer reglerne.

Det virker noget drastisk at skulle melde sig ud af CPR-registeret, lidt som at klippe en usynlig navlestreng til moderskibet, men det er altså sådan det foregår.

Skattepligt

Jeg havde hørt, at hvis man opholder sig i udlandet i mere end 6 måneder, kunne man muligvis slippe med at betale en lavere skat af sin indkomst. Skat har en forholdvis pædagogisk forklaring af den tunge jura, men jeg ville gerne være helt sikker på, at jeg havde forstået det korrekt.

Efter 1 time og 20 minutter i røret med mekanisk ventemusik afbrudt af korte samtaler med to skatte-medarbejdere, der hver især sender mig videre i systemet, ender jeg til sidst hos en kompetent dame, som lyder til at have fuldstændig styr på paragrafferne. Hvis jeg ønsker at fremleje min lejlighed og ikke opsige min bolig, betragtes det som, at jeg stadig har tilhørsforhold til Danmark og vil vende tilbage igen. Derfor er jeg fuldt skattepligtig. Punktum.

Lejlighed/bolig

Jeg bor i en lejelejlighed og vil fremleje den, mens jeg er væk. I følge lejeloven kan man fremleje sin bolig i op til 2 år i en sammenhængende periode.

Hos mit boligselskab fsb foregår det ved, at man senest to uger inden fremlejeperioden starter, sender en ansøgning til fsb vedhæftet fremlejekontrakten og dokumentation for årsagen til fremleje. Det er ganske ligetil, og ser sådan ud på fsb’s hjemmeside.

Bankkonto og hævekort

Når nu jeg primært skal arbejde for danske kunder og i øvrigt også betale dansk skat, skal jeg naturligvis også beholde min almindelige bankkonto. Når jeg kun skal være en måned hvert sted, skal jeg hverken flytte adresse eller oprette en bankkonto i hvert land.

Til gengæld har jeg kigget lidt på nogle internationale hævekort uden vekselgebyr. Det ene er Charles Schwab High Yield Investor, og det andet er Chase Sapphire Preferred Card. Begge kort tilbyder, at man kan hæve penge uden gebyrer. I mange af de lande vi rejser til, vil jeg sikkert have brug for kontanter, så det ville være fint at have sådan et kort med.

Forsikring

Jeg er begyndt at kigge lidt på rejseforsikringer, og det kan godt betale sig at indhente tilbud fra nogle forskellige. En forsikring, der dækker rejse og arbejde i et år, er ikke et standardprodukt, som alle forsikringsselskaber har på hylden. Særligt ikke når jeg skal arbejde freelance i min egen virksomhed.

Min nuværende Danske Forsikring indrømmede straks, at de aldrig ville kunne tilbyde noget, som jeg ikke kunne få langt bedre hos deres konkurrenter.  Jeg talte med Europæiske Rejseforsikring, Gouda og SafeAway. Det viser sig, at Gouda har en Ungdomsrejseforsikring, der er som skræddersyet til denne type rejse. Og så er den for alle os unge under 35, hehe! Udover det skal jeg nok også have en ulykkesforsikring og en indboforsikring, der dækker computer og telefon og den slags.

Visum

Hvor er jeg glad for at være dansker! De allerfleste lande på rejseplanen lader danskere besøge landet i mellem 30 og 90 dage på et simpelt turistvisum, som bliver udstedt ved indrejse. Passet skal ofte være gyldigt i mere end 6 måneder efter, man forlader landet, og ofte skal man kunne vise en billet til returrejse eller videre til næste destination.

Vaccinationer

Vi skal rejse til tre forskellige kontinenter på turen og opholde os i blandede klimazoner fra bjerge til lavland ved kysten og varme fugtige jungleområder.

Anbefalinger:

 • Stivkrampe (tetanus) er altid er god at have (der kan jo ligge jo rustne søm og flyde overalt i verden)
 • Difteri (gives ofte sammen med stivkrampevaccinationen)
 • Hepatitis A+B
 • Gul feber

 

 

LinkedInFacebookTwitterGoogle+WordPress

2 Comments for “Skal jeg så melde mig ud af Danmark?”

Ravn

says:

Hej Tanja.
Tænker jeg lige vil dele min viden om alt dette.

Rejseforsikring – Du kan f.eks. benytte EuroCard Gold (DKK 800 per år) der medfølger world forsikring gratis i 2 måneder af gangen som nemt/billigt kan forlænges og de 2 måneder “nulstilles” hver gang man er i DK.

Hævekort – tag med i dine overvejelser at nogle hævekort giver airline miles ved brug. Nogle kun til et(gruppe) flyselskab på andre kort kan du putte dem på det selskab du ønsker.
Der findes en subkultur der rejser/bor gratis ved brug af bla miles – deres blogs har mange gode tips om hvordan.

Overvej også at have en extra/separat konto + hævekort som du kun har “fysisk” med som papir/print til at benytter i nødstilfælde.
Have altid print af dine rejsedoc++ med (kontrolcifrene må selvfølgelig ikke være synlige) og på et site du kan tilgå fra en offentlig pc.

Tror du skal checke det med Skat igen – Ved udstationering i et år betaler man ikke dansk skat. Der findes firmaer der kan rådgive.
Hvis man ikke er ejer – kan man på egen risiko flytte adresse til anden dansk, i god tid før afrejse og melde sig tilbage på en tredje, før man flytter den tilbage til første adresse.
En uopsigelig fremlejekontrakt har også en betydning.
NB Kender intet til reglerne for skat ved dansk firma der styres i udlandet.

Tanja Blicher

says:

Hej Ravn
Tak for de gode råd. Rejser du selv meget? Jeg kendte ikke til EuroCard Gold forsikringen og havde heller ikke tænkt på at finde et hævekort der giver point ved brug. Men helt sikkert interessant og jeg kan godt se, at der er en urskov af blogs, der fortæller om det.

Hmm SKAT var nu meget klare i mælet om, at hvis jeg havde tænkt mig at beholde min lejlighed og fremleje den i under to år, så var jeg fuldt skattepligtig. Reglerne om hvor man er skattepligtig, når man arbejder for virksomheder i udlandet eller tager freelancejobs på nettet var langt mere indviklede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *